Forum

E-Perkhidmatan


______________________________

______________________________

______________________________

______________________________

__________________________

Pautan Pantas


 

__________________________
Utama Maklumat Korporat Konsep Logo
Konsep Logo

KONSEP LOGO YAYASAN PELAJARAN JOHOR

Logo YPJ


BUKU TERBUKA

Lambang Pelajaran membawa pengertian bahawa organisasi ini lebih menitik-beratkan segala hal yang bersangkutan dengan kemajuan dalam bidang pelajaran.

MATA PENA

Lambang Pelajaran, membawa erti bahawa pelajaran menjadi teras utama dalam penubuhan organisasi Yayasan ini.

POHON POKOK

Pohon Pokok selaras dengan objektif Yayasan ini untuk terus maju dan berkembang samada dalam lapangan pelajaran mahupun soal kemasyarakatan.

HURUF ‘J’

Awalan perkataaan JOHOR terdapat 4 rupabentuk ‘J’ diserapkan ke dalam rupabentuk pohon pokok sebagai melambangkan 4 faktor penting yang perlu dimajukan dan dikembangkan :

i. Pelajaran

ii. Kewangan

iii. Kemasyarakatan

iv. Keagamaan

WARNA MERAH

Direka dalam bentuk belahan buah sebagai melambangkan gabungan matlamat yang dicapai apabila organisasi ini menjalankan segala aktiviti-aktivitinya dengan sempurna.

WARNA BIRU

Lambang keharmonian. Diterapkan ke dalam lambing yayasan ini bagi tujuan menunjukkan bahawa segala aktiviti-aktiviti bagi tujuan menunjukkan bahawa segala aktiviti-aktiviti yang dijalankan demi untuk keharmonian selaras dan cita-cita negara.

WARNA EMAS

Melambangkan keutuhan. Menunjukkan keutuhan ekonomi negeri Johor. Sumber kewangan yang kukuh menjadi faktor yang utama bagi organisasi ini untuk menjalankan segala aktiviti-aktiviti.Muat turunMuat turun


 

Paparan terbaik menggunakan pelayar Internet Explorer 8.0 atau Mozilla Firefox atau Google Chrome dengan resolusi skrin 1024x768.

Penafian:- Yayasan Pelajaran Johor adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini. Syarikat-syarikat yang dirujuk dalam laman web ini tidak boleh dianggap sebagai agen ataupun syarikat yang disyorkan oleh Yayasan Pelajaran Johor.